گزارش یزدفردا از نشست فعالان فناوری اطلاعات یزد با جوان یزدی منتخب المپیاد کامپیوتر
تهیه و تنظیم : محمد حسین تقوایی زحمتکش
نشست سازمان نظام صنفی رایانه یزد با دکتر میرزاده ، جوان منتخب یزدی ، دارنده دو مدال طلا و همچنین عنوان دوم المپیاد جهانی
به دعوت سازمان نظام صنفي رايانه اي استان يزد، روز شنبه 28ارديبهشت ، دكتر ميرزازاده، استاديزدي مقيم كانادا و منتخب المپياد جهاني كامپيوتر، با اعضای سازمان، شرکتها فناوری اطلاعات و کارآفرینان استان در مرکز اقبال پارک علم و فناوری یزد نشستی را داشت.
"مهدي ميرزاده" جوان برگزيده يزد داراي مدال نقره المپياد جهاني كامپيوتر و رتبه جهانی در آفريقاي جنوبي است ، وی همچنین دارای دو مدال طلاي المپياد كشوري کامپیوتر در سالهاي ۷۴و ۷۵است، میرزاده، دانش آموز سابق استعدادهاي درخشان يزد است و هم اكنون به عنوان استاد دانشگاه واترلو مقيم كاناداست .
نیم نگاهی به نشست
در ابتداجلسه مهندس حمیدرضا قمی،رييس سازمان نظام صنفي استان يزد، در بیوگرافی و شرح مختصری از مهدی میرزاده بیان نمود و ادامه نیز توضیحاتی ارایه نمود.
سپس مهدی میرزاده در جمع حاضر در خصوص مباحث علمی روز مسایلی را مطرح نمودند، بحث بسیار فنی اما جذاب بود که به برای برخی از جمع حاضر مبحث علمی غنی بود و البته برای برخی نیز که کمتر از مباحث بیوتکنولوژی می دانستند، هم خالی از لطف نبود.
آشنایی با مهدی میرزاده:
کمتر اتفاق می افتد که در خبرها و گزارشها در مورد زندگی نامه فرد سخن گفته شود، خیلی تمایل داشتم از افتخارات مهدی بیشتر بدانم، به همین بهانه و همچنین آشنایی بیشتر با مفاخر استان یزد و یکی از هزاران متخصصین افتخار آمیز فناوری اطلاعات استان، پس از پایان جلسه، از وی شرح حال مختصرش را سوال کردم که امیدوارم دقیق تنظیم شده باشد.
مهدی متولد سال 1358 خورشیدی در شهر یزد هست وی در دبستان کوچک زاده و رمضانی دوره ابتدایی را گذارنده است و دوره راهنمایی و متوسطه دبیرستان را در آموزشگاه شهید صدوقی(سازمان استعدادهای درخشان یزد) به پایان رسانده است .
در سال 1374 و 1375 خورشیدی مهدی میرزاده توانست در المپیاد دانش آموزی کامپیوتر رتبه اول کسب نموده و مدال طلای کشوری را به دست آورد و در همان سال نیز با شرکت در المپیاد جهانی دانش آموزی کامپیوتر در آفریقای جنوبی، مدال نقره و عنوان دومی را از آن خود نماید.
مهدی میرزاده درسال 1376 وارد دانشگاه صنعتی شریف تهران می شود و در رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی به تحصیل می پردازد ، از افتخارات وی در دوران تحصیل در دانشگاههای ایران، کسب عنوان اول تیمی در مسابقات ربو کاپ دانشگاه امیرکبیر است، که در همان سال در مسابقات جهانی ربوکاپ استرلیا هم در قالب تیم دانشگاهی شرکت می کند.
وی پس از اتمام تحصیل در مقطع کارشناسی، عازم کشور کانادا می شود و از سال 2002 میلادی در شته علوم کامپیوتر و مقطع فوق لیسانس ، در دانشگاه واترلو کانادا مشغول به تحصیل می شود و در سال 2004 میلادی موفق به اخذ کارشناسی ارشد می گردد.
میرزاده در سال 2005 میلادی نیز در دانشگاه واترلو کانادا و رشته علوم کامپیوتر اینبار در مقطع دکترا، به تحصیل می پردازد و هم اکنون روزهای پایانی تحصیل در دوره دکترا را می گذارد. وی همزمان با تحصیل در یک شرکت تخصصی فناوری اطلاعات در کشور کانادا مشغول به کار است.
بحثهایی با محوریت وضعیت فناوری اطلاعات
پس از صحبتهای مهدی، اعضای حاضر در جلسه هم سوالات و ابهامات خود در خصوص وضعیت فناوری اطلاعات در جهان، بازار جهانی، وضعیت فناوری اطلاعات کشورهای کانادا و اروپایی مطرح نمودند و میرزاده هم اطلاعات جامعی را طرح نمود که بسیار مفید و موثر بود.
میرزاده با روی خوش و لبخند دائمی خود به سوالات حاضرین گوش می داد و گاهی هم فارغ از تعارفات رایج در ایران ، کلمه " اطلاع ندارم" و یا " در این مورد نمی دانم " را بیان می نمود.
در مجموع حضار سعی می نمودند تا از برآیند صحبتهای مهدی، بتوانند به جواب سوالات متنوع خود دست یابند، موضوعی که به واقع افرادی که در جلسه حاضر نبودند از دست دادند.
بحث لینوکس و متن باز
بحث "لینوکس" که این روزهای با فعالیت جامعه کاربران لینوکس یزد در یزد در بین فعالان فناوری اطلاعات مطرح هست، از مباحثی بود که در جلسه مطرح شد.
میرزاده در قسمتی از صحبتهای خود گفت: در حال حاضر در کشورهای جهان و اکثر شرکتها از سیستم عامل لینوکس استفاده می کنند و وقتی شاهد آن بودم در ایران هنوز از سیستم عامل ویندوز استفاده می شود، تعجب کردم.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد: کشورهای جهان سیستم عامل ویندوز که یک سیستم عامل بسته است، مشکوک نگاه می کنند اما در ارگانهای دولتی ایران، هنوز از این سیستم عامل بهره می برند.
در ادامه جلسه هم یکی از اعضای هیات موسس یزدلاگ – جامعه کاربران لینوکس یزد، شرح مختصری از جامعه، فعالیتها صورت گرفته و آدرس وبسایت جامعه را برای مهدی و حضار تشریح نمود و یک لوح فشرده سیستم عامل لینوکس توزیع اوبونتو نسخه 8.04 به وی به رسم یادبود اهدا نمود.
مصاحبه با میرزاده ، پایانی بر نشست
صبحتهای متنوع و جالبی در نشست مطرح شد و حضار سعی می نمودند از تجربیات میرزاده از آن سوی مرزها بهره مند شده و اطلاعات کافی ببرد جلسه پس از یک پذیرایی ساده و گپ دوستانه به پایان رسید .
قرار بود میرزاده دوروز بعد ایران به قصد کانادا ترک کند. دریغم آمد که گپ و مصاحبه اختصاصی باوی نداشته باشم که با صحبت با مهندس قمی، توافق مهدی را برای یک گپ و گفتگو جلب نمود.
متن کامل مصاحبه در خبرگزاری ایرنا - جمهوری اسلامی و همچنین خبرگزاری ایسنا- دانشجویان منطقه یزد منتشر شده که متن گفتگوی دوستانه به تفصیل تقدیم می گردد.
یزد در زمینه فناوری اطلاعات دارای پتاسیل بالایی است
پرسش ابتدایی در خصوص وضعیت شرکتهای فناوری اطلاعات یزد در مقایسه با دیگر کشورها بود، این سوال بیشتر برای این بود از نگاه یک متخصص فناوری اطلاعات که وضعیت جهانی را تجربه نموده است، وضعیت کنونی استان را تحلیل کنم.
میرزاده ابتدا تصریح کرد که به طور کامل از وضعیت یزد مطلع نیست، با اینهمه مهدی گفت که در استان یزد، متخصصین مستعدی وجود دارند که با توجه به حضور شرکتها و تشکلهای فعال، این استان در زمینه فناوری اطلاعات دارای پتاسیل بالایی است.
وی در ادامه صحبتش گفت:در حال حاضر، در زمینه فناوری اطلاعات به خصوص نرم افزار در جهان شرایط عمومی یکسان است البته شاید در برخی موارد مانند سخت افزار کمی باید تلاش مضاعف نمود و سرمایه گذاری کرد ولی با اینهمه، با کمی برنامه ریزی و دنبال نمودن مسایلی نظیر تعریف مساله و فراهم نمودن سخت افزار به روز می توان با دیگر کشورها رقابت نمود.
حضور شرکتهای فناوری اطلاعات یزد در بازارهای جهانی
سوال بعدی این بود که آیا می توان در بازارهای جهانی حاضر شد؟ میرزاده در جواب، موضوع حساسیت برخی کشورهای غربی در خصوص حضور شرکتهای ایرانی در بازار اروپا و آمریکا را خاطر نشان کرد و گفت بهتر است در ابتدا اول نگاهمان به بازارهای کشورهای همسایه و دوست باشد، بدین گونه می توان بازارهای خوبی بدست آورد.
منتخب المپیاد جهانی کامپیوتر ادامه داد: باید از تجربیات و اندوخته های شرکتها و متخصصین نمونه دیگر که توانسته اند با وجود شرایط سخت، موفقیت کسب نمایند بهره مند شد و راههای جدیدی را پیدا کرد.
تعامل بخش خصوصی و بخش دولتی
از دانشجوی دوره دکترای دانشگاه واترلو کانادا در خصوص تعامل بخش خصوصی و دولتی در ایران سوال کردم، این سوال هم برای رسیدن به نگاه یک متخصص بومی در خصوص ارتباط بخش دولتی و خصوصی بود.
میرزاده به تعامل بخش خصوصی و دولتی را مطلوب دانست اما تاکید نمود نباید بخش خصوصی به دولت وابسته شود اما به هرحال بودجه و پروژه های بزرگ در دست دولت است و می بایست بخش خصوصی با دولت در ارتباط نزدیک باشد و شرکتهای خصوصی به دولت کمک کنند.
نرم افزارهای متن باز و سیستم عامل لینوکس
ادامه سوالم را در مورد مبحث نرم افزارهای متن باز که در نشست هم مطرح شد؛ طرح کردم البته مهدی در صحبتهایش در نشست به طور مفصل در مورد متن بازهای صحبت نموده بود بازهم برایم جالب بود که بدانم در آن سوی مرزهای وضعیت نرم افزارهای متن باز چگونه است.
برگزیده المپیاد دانش آموزی آفریقا جنوبی در خصوص نرم افزارهای اپن سورس گفت: حرکت کشورهای جهان به سوی نرم افزارهای متن باز به خصوص سیستم عامل لینوکس است و در آینده می بایست به سمت آن حرکت نمود.
میرزاده این را هم گفت با توجه به اینکه کشورهای جهان به سیستم عامل بسته ویندوز مشکوک هستند کمتر از آن استفاده می کنند در حالی که در ایران، برخی از ارگانهای دولتی هنوز از ویندوز بهره می گیرند.
از مهدی در خصوص جامعه کاربران لینوکس سوال کردم، مثل بسیاری دیگر از سوالاتش صریح گفت که اطلاع چندانی ندارداما با توجه به شنیده هایش که در زمان نشست توسط یکی از اعضای هیات موسس یزدلاگ مطرح شده بود، اظهار امیدواری کرد که حال که حرکت جهان به سوی متن بازها از جمله سیستم عامل لینوکس است، حال که در استان یزد هم این فعالیت آغاز شده همراه با موفقیت باشند.
و پایانی بر نشست
گپ و صحبتهایمان ده دقیقه ای بیشتر نبود اما جامع و مفید بود، مهدی قرار بود دو روز بعد یزد را به قصد واترلو ترک نماید.
شاید و البته چنین نشستهایی با منتخبین، متخصصین و نخبگان فناوری اطلاعات به خصوص متخصصین یزدی، بسیار مفید و در مجموع موثر باشد که شایسته و بایسته است از سوی سازمان نظام صنفی رایانه ای دنبال شود که بدین صورت بتوانیم از پتاسیلها و فرصتهای پیش رو استان با بهترین روش و متدهای مدیریتی به روز بهره مند شویم و در راه آبادانی استان دارالعباده یزد گامی بردایم.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 19,ژانویه,2025